29 Temmuz 2015 Çarşamba

OKUDUM:İSTANBUL HATIRASI

Resim internetten alıntıdır.
Kitap adı:İstanbul Hatırası
Yazar:Ahmet Ümit
Basım Ylı:2010-1.Baskı
Sayfa Sayısı:561
Yayın Evi:Everest Yayınları
Türü:Yerli Polisiye
Arka kapak yazısı:Byzantion'dan İstanbul'a uzanan, heyecan yüklü bir serüven...

Sarayburnu'nda, Atatürk heykelinin ayaklarının dibinde bir ceset, Avuçlarında antik bir para.... Ama ne bu ceset son kurban, ne de bu antik para son sikke... Yedi kurban, yedi hükümdar, yedi sikke, yedi kadim mekân. Ve tek bir gerçek: Bu şehrin gizemli tarihi.

"Şehre bakıyorduk denizden. Sisler içindeydi İstanbul... Sisler içinde deniz... Sisler içinde teknemiz. Sultanahmet'in minareleriydi görülen, Ayasofya'nın kubbesi, Topkapı Sarayı'nın kuleleri. Hiç yağmalanmamış, yıkılmamış, kirletilmemiş gibiydi şehir. Bembeyaz bir sisle örtmüştü doğa, ne varsa görüntüyü çirkinleştiren. Güneş doğmadan bir anlığına beliren bir hayal gibi... Büyülü bir bulut gibi... Bir masal imgesi gibi... Yeni kurulmuş bir kent gibi... Taze bir başlangıç gibi... Genç, umutlu, güzel...

İstanbul'a bakıyorduk denizden. Ölülerimizin yüzlerine bakıyorduk... Onların gözlerindeki kendi kederimize. Çaresizliğimize bakıyorduk, avuçlarımızda büyüyen zavallılığa, kanımızda filizlenen korkaklığa... Elimizden alman hayata bakıyorduk... Güneşli günlerimize, umut dolu sabahlara, eğlenceli bahar akşamlarına... Sönen anılarımıza bakıyorduk, ölen hayallerimize, yıkılan düşlerimize... Sönen anılarımızı, ölen hayallerimizi, yıkılan düşlerimizi yüklenip yorgun bir şilep gibi bizden uzaklaşan şehrimize... Şehrimizle birlikte yitirdiğimiz kendimize bakıyorduk..."
Benim Yorumum:Yine pek çok kişinin okuduğu bir roman.Çünkü piyasaya çıkalı bir epey olmuş ama hala okumayanlar varsa tavsiye edebilirim.İçinde bolca İstanbul tarihi,biraz aşk,birazda dram var.Etkilendim diyebilirim ancak kendi açımdan şunu öğrendim diyebilirim ki, ben aynı yazarın kitaplarını peş peşe okumamalıyım.Kitaba olan beğenim azalıyor.Ahmet Ümit bu kitabında da etkileyici anlatımı ve sürükleyici konusuyla elinizden bıramayacağınız bir yapıt ortaya koymuş.Katilin kim oldğunu son dakikaya kadar anlayamamanız eserin sürükleyiciliğini perçinliyor.Okuyacaklara kolay gelsin.
sevgiyle kalın........