6 Kasım 2015 Cuma

57.ALAY ÇANAKKALE

Resim netten alıntıdır
Bir İsmail Bilgin romanı.İlk baskısı 2008 yılında yapılan kitabın benim elimdeki 6.baskısı 2013 yılında yapılmış.409 sayfadan oluşan 57.Alay Çanakkale romanın her sayfası her satırı bir yaşanmışlık,bir dram dolu.Okurken kurgulanmış olduğunu unutuyor Kara Emin in,Demir Ali nin,Recep in,Mehmet çavuş un torunları akrabaları şimdi ne yapıyordur acaba?Diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz.
Bu kitapta yadırgadığım tek nokta M.Kemal Atatürk e çok az yer verilmiş olması.Eğer Çanakkale de bir zafer kazanıldıysa bunun tek bir kahramanı yok.Askeri tabirle emir komuta zincirindeki herkesin insan üstü çabası ve azmi sayesinde kazanıldı.
Sonuçta bende şöyle düşündüm;Bu bir belgesel değil,bir roman.Çanakkale de yaşanan gerçekliğin sadece bir kesiti dile getirilmiş olabilir.Kısacası ben beğendim.okumanızı tavsiye ederim.
Arka kapak yazısı;
EFSANE ALAY ÇANAKKALE'DE KURULUYOR

Göremediği bebeğinin mektuba çizilmiş ayak izi koynunda, yarımadayı aylarca arşınlayacak, Kara Emin;
Alay'ın Rum Doktoru Dimotriyati ile İmamı Hasan Fehmi'nin dostlukları;
Ve şehitliğe koşan genç Mehmetçikler...

57. ALAY, 25 Nisan 1915 sabahı emir almamasına rağmen komutanları Mustafa Kemal'in kişisel inisiyatifiyle Conkbayırı'nda büyük kara çıkarmasını durduran Osmanlı alayıdır.
Bu alay Çanakkale'de yok olmayacak ve Galiçya ile Filistin'de de mühim görevler alacaktır.

İsmail Bilgin'in Genelkurmay'da yaptığı araştırmalar sonucu hazırladığı ve sarsıcı savaş sahneleriyle 57. Alay Çanakkale romanı okurun hafızasından çıkmayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder