Tarihçe
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
.
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.(bu bilgiler vikipedia dan alınmıştır).Benim açımdan dünya kadınlar günü
İşte bu bilgilerin ışığında anladığım şudur; Bu gün kadınlara çiçekler alarak hoş tutmaya çalışarak yada ukraynalı bazı hanımların yaptığı gibi göğüsleri fora ederek protestoların yapılacağı bir gün değildir. Yıllar öncesinden bu günlere kadar kadınların erkeklerle arasında yaratılmaya çalışılan sınıf farkını ortadan kaldırmak için verdikleri mücadelenin günüdür. Beni en çok üzen şeylerden biri de 8 mart a hayata gerçekten emeği geçen kadınların sahip çıkması yerine, genellikle evine temizlik için KADIN tutan bayanların(=bu bayanlar ne tür ise, yani onlar kadın değil midir?)ve gününün çocuğunu pahalı alişveriş merkezlerinde dolaşarak geçiren veye şık cafelerde arkadaş partisi vererek zamanını değerlendiren hanımların sahip çıkması.Geri kalan dişi cinsi neredesiniz ? Neden bu konuyla ilgili sesiniz soluğunuz çıkmıyor?Yoksa kurtuluş savaşında erkeği ile omuz omuza düşmanla çarpışan mücadeleci neneler sizlerin neneleriniz değil miydi? Uyan türk kadını olman gereken yere sahip çık.Saygılarımla ve gelecek 8 martlara daha çok kadının sahip çıkması umuduyla hepimizin kadınlar günü kutlu olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder